Bezoek Joodse buurt - Antwerpen - 2024

Op maandag 1 april 2024 vertrok om 9.20 uur aan de kerk van Millegem een bus vol nieuwsgierige en enthousiaste leden van Mi Cara Canta naar de Joodse wijk van Antwerpen. Enkele gidsen wachtten ons op en namen ons mee op sleeptouw gedurende 2 uur. We wandelden door de Joodse buurt, bezochten de synagoge waar ook de opnames van ‘Rough diamonds’ doorgingen, bestudeerden het herdenkingsmonument ter ere van de gedeporteerde Joden, wandelden door de diamantwijk waar we extra aandacht hadden voor de bomaanslag van 1981 en eindigden met een overheerlijke maaltijd bij Hoffy’s.

Een meer dan geslaagde dag tonen de foto’s hieronder (klik op de foto voor meer foto's).

20240401 125200
 

Enkele koorleden gaven nog graag hun herinneringen mee.
Erna:

Wat mij is bijgebleven:

Dat er tegen hun paasfeest geen enkel kruimeltje brood in huis te vinden mag zijn. Zelfs niet in de diepste hoekjes van hun kledingzakjes.

Dat de brandweer na de bomontploffing in de diamantwijk de glasscherven met daartussen ook diamanten kwam opvegen, zodat men daarna de diamanten er tussenuit kon sorteren. 

Dat Antwerpen het grootste diamant centrum heeft van de wereld.

Dat wij Christenen 10 geboden hebben en Joden maar liefst 613.

En zo zou ik nog even kunnen doorgaan….

Ik heb ervan genoten en vond het super interessant.


Brigitte:

Wat voor mij nieuw was :

Dat ze op sabbat geen eten mogen opwarmen. Dus vaak koude gerechten tenzij ze ingenieus waren om een plaat warm te houden.

Dat ze ook werken met tijdschakelaars zodat ze dan geen licht moeten aan doen 

Dat het koosjer eten heel lekker is.

Het standbeeld en de plaatjes in de grond ter nagedachtenis van alle gedeporteerde en vermoorde joden raakten me. 

Dat er aan elke voordeur van een joods gezin een koker hangt met daarin een gebed. Zo kan je overal ter wereld zien dat er daar een joods gezin woont.


Nico:

De Joden mogen op sabbat niets doen: geen eten bereiden, in de frigo mag geen licht branden. Sabbat is een tijd om met familie door te brengen. De mannen bidden drie keer per dag.

Het was een heel fijne dag.